Terrorattacken i Stockholm.

Hej.

Jag kände att detta var något som jag vill och behöver prata lite om.
Som många säkert har läst i tidningar, på sociala medier, hört av från bekanta och sett på Tv så har det skett något som bedöms vara en terrorattack i Stockholm.
En man körde en lastbil och siktade på att träffa människor i sin väg innan bilen krashade in i en byggnad.
Flera blev skadade när dom blev träffade av lastbilen eller av föremål som den slet med sig på vägen.
Det var även ett flertal personer som dog i samband med attacken.

Vi har sett liknande händelser i flera olika städer, länder och delar av världen. Vi har sett vad idioti, hat och rädsla kan göra. Flera hundratals människor har fått sätta livet till vid dessa händelser, flera har blivit skadade, traumatiserade och livrädda. Det är vad terrorism är.
Terrorism går ut på att skrämma folk. Att få dig frukta dessa människor.
Självklart är detta tragiskt, hjärtskärande och omskakande. För Sverige är inte ett land man räknat in i länderna som terrorattacker sker i. Men dessa attacker har spritt sig över hela världen. Det är inte "bara" i krigsdrabbade länder längre, det är inte "bara" våra soldater som riskerar sina liv. Vi är alla en del av detta krig, mot terrorism.

Jag har också sett på nyheterna. Det kom nyss information om att den misstänkte hade ansökt om uppehållstillstånd i Sverige, men fått avslag och blivit ombedd att lämna landet.
I och med denna information så vet jag också vad de flesta tänker. Genom rädslan och hatet som satt sig i oss genom denna attack så kommer fördomarna.
Dessa fördomar kommer folk att yttra sig om, att detta är konsekvenserna av att vi släpper in flyktingar till Sverige. Att detta inte skulle ha skett om vi inte öppnade dörrarna för dom som kommer från andra länder, för dom som flyr krig.

Attacker som denna är vad dessa människor flyr ifrån.
Vi får inte glömma det. Vi får inte stänga våra dörrar på grund av detta, eller undvika att hjälpa andra som behöver en hjälpande hand, vi får inte låta rädslan och hatet ta över och stänga av våran medmänsklighet.
För om vi gör det så låter vi terrorismen vinna.
Låt inte denna händelse bli grunden till ett sånt hat, låt inte dessa människor bli symboler för hat och rädsla.
Jag har sett folk som delat bilder med rubriker om att detta är vad som hände under attacken, detta är resultatet. Vad kan vara anledningen till att man helt struntar i anhöriga till de som gått bort, och lägger ut en bild sådär om det inte är för att sprida skräck och hat?

I denna sorg, i detta mörker så måste vi öppna upp. Vi måste ställa oss tillsammans, visa att vi är starka och visa respekt för de som miste livet i denna attack. Vi ska minnas dom som det dom var. Människor, precis som alla vi andra. Vi ska minnas dom för de personer de var, inte som en symbol för hat och rädsla.
Dom som miste livet den dagen, dom som skadades under attacken, dom som blev vittnen till denna tragedi, dom som miste en vän, kollega, familjemedlem den dagen.
För dom måste vi ställa oss upp tillsammans, för dom måste vi visa att vi är starka, för dom måste vi visa att i Sverige kommer terrorismen ALDRIG att vinna.

Idag går mina tankar till dom som drabbats, till de anhöriga till dom som gått bort, till dom som tappat hoppet, till dom som fyllts av rädsla och till dom som fyllts av hat. All kärlek till er. Ta hand om varandra.

(P.S informationen är lite halvdant skrivet för jag fastställer inte fakta kring det som hände.)

Till top